torsdag 27 april 2017

Tobias Rawet på besök

Onsdag 26 april besökte Tobias Rawet eleverna i årskurs 9.Vi samlades alla på Bollsta folkets hus och där berättade Tobias Rawet för oss om sitt liv. Han är idag 81 år och han är idag en av sju överlevare från koncentrationslägren.


Som polska judar levde familjen under ständiga hot och han berättade om hur han som litet barn fick krypa ner i en emaljerad hink och hur han firades ner i dasset, för att undkomma att samlas in av tyska soldater. När kusten sedan var klar fick han byta identitet genom att bli några år äldre. Nu var han 10 år och det innebar att han var arbetsför, kunde få en lön och erhålla ransonerings-kuponger.
Åren 1939 - 1945 innebar att många judiska familjer splittrades, men också romer, handikappade, homosexuella, oliktänkande, ja alla som kunde vara ett hot mot Hitler, drabbades. De samlades in, dödades, fördes till koncentrations- eller förintelseläger.


Efter att ha kommit till Sverige, bildade han familj och fick tre barn och har nu många barnbarn. Han tycker själv att han vunnit den allra högsta vinsten man kan önska - han fick ett liv, han fick leva!


Eleverna fick som avslutning, chans att ställa frågor till Tobias och dessa besvarade han gärna. Det var frågor om livet, våldet i lägren och om favoritlag i fotboll och hockey!






 

tisdag 11 april 2017

Viktig information idag!

Idag på APT fick vi ta del av viktig information från kommunens kvinnofrids-samordnare, Anna-Karin Hasselborg. Det finns en färdig handlingsplan hos BAS och i tur står BKU. Riktlinjerna handlar om våld i nära relationer,hedersrelaterat våld, tvångsäktenskap, könsstympning, m.m. Kramfors kommun är ytterst ansvarig för att vi följer dessa riktlinjer.


Anna-Karin uppmanade oss att göra en önskelista på vilken slags information vi vill ha. Det kan vara föreläsningar, böcker, utbildningar, m.m. Hon önskade ha aktiviteter på skolan i samband med temadagar om mänskliga rättigheter (MR), att tapetsera skolväggarna med lagtexter, på många språk, så att alla förstår hur viktigt detta ämne är.


Personalen önskade utbildning och föreläsning och hjälp att identifiera problemen, för att kunna hjälpa de barn som far illa.
Vi gör orosanmälningar men saknar återkoppling.


Ett annat viktigt ämne är kulturkunskap, där vi också är i behov av en policy, riktlinjer. Vi fick en hel del otroliga och otrevliga fakta: Var tredje vecka slås en kvinna ihjäl, ofta av en närstående. Femtio av 550 barn upplever våld i hemmet och mer än hälften av dem, känner inte till någon annan verklighet än den de ser därhemma. Många barn idag har tillgång till sidor på nätet, där det visas allt från våld till pornografi.


Vår uppgift som pedagoger blir allt viktigare, eftersom det är vi som träffar barnen mest och som står för kunskaperna.  Finns det något positivt vi kunde ta med oss? Jo, att förhoppningsvis kommer Barnkonventionen att bli en lag och det känns ändå bra, mitt i allt elände.
Bilden lånad från intervju,Lennart Sundwall/SR