torsdag 29 november 2018

Byggmässa på Gudmundråskolan

Efter fjolårets succé med en byggmässa på skolan, så bjöds olika företagare inom byggbranschen in, även i år. Årskurs nio hade lite egen tid med de olika representanterna innan lunchen på torsdag och efter lunchen var det årskurs åttas tur. Även elever från årskurs sju fick titta sig omkring.



Det målades och tapetserades samt kaklades i några montrar. I andra visade bygg- och elutbildningar upp sig. Olika byggfirmor fanns på plats och en hade spikislagningstävling.




Många elever ville prova på de olika uppgifterna som man hade och glass och godis fanns som priser eller tröst.






Eftersom det finns en stor efterfrågan på hantverkare i framtiden, så är denna byggmässa ett steg i rätt riktning. Visa upp vad man har eller gör och inspirera eleverna till att välja, när de ska börja på gymnasiet.






Eleverna testade på att bocka rör, måla, stryka på lim inför tapetsering och mycket annat!

 

fredag 16 november 2018

TÄVLING!

Erasmusprojektet inbjuder alla elever på skolan till en tävling! De ska själva göra ett förslag till logga för skolan och projektet.


Några råd!


1. Max 2 färger!


2. Passande typsnitt!


3. Enkelt är bäst!


4. Gudmundråskolans namn ska finnas med!


5. Bild kopplad till skolan!


6. Var stolt över din logga - den ska finnas med på bloggen, Instagram, inbjudningar, m.m.



tisdag 6 november 2018

Erasmusprojekt på Gudmundråskolan

Ett spännande projekt väntar oss alla här på skolan! Under vecka 43 reste tre av våra lärare; Carola Viksten, Tina Gustafsson och Linda Lif Nordin, iväg till Kroatien, för att träffa de andra deltagande ländernas representanter. Resan gick till Kroatien och resulterade i många fina möten med entusiastiska kollegor från de andra länderna.

Bilderna visar uppstartsmöte av samarbetsprojektet med Kroatien, Grekland, Spanien och Portugal. Temat är entreprenörskap, kreativitet och kulturarv.
På andra bilden ses ett besök på en vingård samt en båttur in i en nationalpark!
Elever från både årskurs 7 och 8 (12 personer) deltar i projektet och kommer att få besöka ett land och träffa kamrater från detta land. De kommer också att vara värdfamiljer för dessa elever när de kommer till Sverige.
Mera spännande bilder och information kommer framöver!

torsdag 30 augusti 2018

Temadag för skolans elever!

Höstterminen har börjat på allvar och med den också den första temadagen! För 7:orna blev det utedag upp vid Icktjärn, med olika slags uppdrag, tävlingar och lekar. För 9:orna handlade dagen om Entreprenöriellt lärande, söka jobb, m.m. 8:orna åkte i buss till Gålsjö, för att vara med på Skogen i skolan.


Bilder från 9:ornas dag här på skolan
Linda och Rose-Marie från Arbetsförmedlingen

Rollspel - arbetsintervjuer. Eleverna får känna på att vara arbetssökande och arbetsgivare.

Lokala företagare berättar om hur det är att vara egen företagare. Här är Robert från Bluecom.

Lotta från Ådalens TV Service

Hur många yrken kan vi komma på?

Jobbintervju på gång



 
SYV Camilla informerar




Årskurs 8 var inbjudna till Gålsjö för en dag om skogen. SCA och Skogsstyrelsen inbjöd tillsammans med Skedomsskolan. Eleverna agerade guider tillsammans med representanter från de olika skogsföretagen. Vi fick lära om natur- och skogsvård, plantering, se skotare och skördare i aktion och mycket mera. Det blev en härlig dag ute i friska luften och förutom trött i fötterna, så var vi nog många som somnade gott, efter all frisk luft :)




Nedan bilder från Gålsjö:

































tisdag 8 maj 2018

Rymdfeber på Gudmundråskolan

Tisdagen 8 maj kommer för många att vara en alldeles särskild dag - vi fick nämligen besök av Sveriges alldeles egna astronaut, Christer Fuglesang! För att hela högstadiet skulle få lyssna på honom, fick vi låna Ådalsskolans aula. Christer presenterades och hälsades välkommen av Carola, som tillsammans med Tina, förberett en grupp 8:or i rymdkunskap! Den gruppen fick stanna efter föreläsningen och ytterligare få lära känna en riktig rymdresenär!

Christer berättade om sitt stora intresse för matte och naturvetenskap och hur detta förde honom vidare med studier i fysik på bl. a KTH. Han studerade partikelfysik, han doktorerade och han tillbringade en tid i Geneve på CERN. Här fick han veta att man sökte 10 astronauter till ett rymdprojekt och Christer sökte. Hans ansökan var riktigt bra för han blev antagen och nu började en lång rad med tester.
Han tillbringade några år i Ryssland, övade att åka i Soyuz-kapsel och "brottades" med det ryska språket.



1996 hamnade han i Houston Texas, som en av "Sardinerna", i NASAs astrounatklass. Här tränades man både i vatten och i luften samt i olika simulatorer.


4 december 2006 fanns Christer på Cape Canaveral och några dagar senare åkte han med rymdfärjan upp till rymdstationen. Med 50 miljoner hästkrafter i en 2000tons raket hamnade ha i ett byggprojekt. De skulle bygga vidare på rymdstationen, med bl. a solpaneler. Efter 13 dagar var gänget åter på jorden.
Bilderna visade bl. a rymdpromenader, där händerna och säkerhetslinorna, var det som höll astronauterna på plats. Med en ryggsäck på ryggen, kunde de få hjälp, av den nödraket som fanns där i. Christer berättade vidare att syre, vatten, radio och kylande aggregat var viktiga saker att ha med sig och hjälpmedel som kunde ta hand om den giftiga koldioxiden de andades ut.


Christer andra resa ut i rymden var 28 augusti 2009, tillsammans med sex amerikaner. De åkte till rymdstationen där de togs emot som fina gäster. Olika nationaliteter samsades nu på en rymdstation, där det skulle forskas om olika saker. Ett av de viktiga uppdragen gällde sex möss, som fick sina skelett undersökta, då man visste att skeletten försvagas i rymden och detsamma gällde även människans skelett.


Vi fick se bilder på hur astronauterna sov, hur de åt, skötte sin hygien och gick på toaletten. Det senare var inget enkelt företag då det gällde att spänna fast sig ordentligt för att göra nummer två :)


Att duscha gick inte...
 
Spännande att äta!

Klart för nummer två!



Han berättade om att "hem" kunde vara 6 månader i rymden, att rynkorna försvann och balanssinnet blev avtrubbat och att duscha, inte fanns med i morgonrutinerna. Hur skulle de få vattnet att falla neråt? Det blev våtservetter istället. Maten var konserverad, kunde inte tillagas, men den slank ner ändå. Vattnet var värdefullt och efter att ha renat urin till 80 %, kunde även detta
drickas!

Framtidens rymdresor, skulle kunna gå till månen igen och till Mars. En resa dit tar "bara" 7-8 månader, så planering blir viktigt. Att bo på ett rymdhotell kan bli möjligt om ca 10 år till den lilla kostnaden av 10 miljoner dollar... 
Om vi inte kan komma ut i rymden, kan vi alltid ta oss till Kiruna!

Christer fick skriva sin autograf på Carolas lab-rock!

Gruppen som fick mer tid med Christer, berättade hur de planerat för en vistelse på Mars och de diskuterade tillsammans fram till vad som var rimligt eller inte. Helt klart en upplevelse för oss alla!


tisdag 10 april 2018

Skärtorsdagsskoj på Gudmundråskolan

Lite sent men ändå värt att skriva om, var "hoppochlek-dagen" som skolan hade på skärtorsdagen! I Ådalshallen kämpade ett stort antal lag i innebandy och segrande lag blev ett av 9A:s lag.
Bilderna lånade från Skol-IFs sida!


De som inte spelade innebandy, roade sig på annat vis på skolan! Här kunde man få baka påskbakelser, eller slöjda i trä eller textil.




Andra spelade brädspel eller ritade och målade påskbilder!



Ett stort antal påskägg var gömda på skolan och eleverna letade överallt... till hjälp fanns följande lilla dikt!


Några lärare var upptagna med att bedöma nationella prov i svenska och de hade lite godis som tröst :)

Efter allt detta roliga, så började påsklovet med slöa, slappa dagar, påskägg med godis och annat trevligt! Lyckligtvis fick vi toppenväder också, med en skinande sol under hela helgen!