tisdag 10 oktober 2017

Nonsmoking - generation på besök hos oss 10 oktober, med föreläsningen TOBAKSBARN

Idag fick alla 7:or och alla 8:or gå till aulan på Ådalsskolan för att lyssna på en föreläsning om tobak och om barnen som arbetar på tobaksplantagerna! Olivia och Jeanette skötte föreläsningen mycket bra och varvade fakta med frågor till oss. Vi fick också göra den berömda "raketen" och samtidigt bli filmade :)



Vi fick se filmer från tobaksplantager i USA, i Sydamerika och från Asien och följa ungdomar och barn som arbetade där. De var tvungna att arbeta för en svältlön i en mycket farlig arbetsmiljö, där både hanteringen av tobaksplantorna och det bekämpningsmedel som de tvingas spruta på plantorna, gör att de får skador för livet! Arbetsdagen är ofta mer än 12 timmar...



Varje dag får barnen i sig nikotin, lika mycket som 50-55 cigaretter, utan att röka! Giftet i besprutningsmedlet fräter sönder stämbanden. Varför det är barn som arbetar, beror helt klart på att plantageägarna vill tjäna så mycket pengar som möjligt och det går bra när barnen arbetar för lite eller ingenting.


Om arbetet utfördes av vuxna iklädda skyddsutrustning, så skulle de fortfarande tjäna pengar, men det finns inget intresse av miljöfrågor i dessa delar av världen.

Vad kan vi göra? Definitivt sluta röka och snusa! Uppmärksamma hur barn tvingas arbeta i livsfarliga miljöer och få skador för resten av livet. Protestera! Gå med i Nonsmoking-generation! 


Ett gäng grabbar som gärna ville vara med på bild!


 En bra sammanfattning av dagens föreläsning!
Kolla in denna länk!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar