lördag 31 januari 2015

Fjorton

Min relation till mamma


Nina är 15 år, hon har brunt axellångt hår, blyg och försiktig. Hon sitter just nu på svenska lektionen i skolan. Dom får använda mobilerna om de lyssnar på musik. Ninas mobil vibrerar till.
-  Nina, kom hem nu!
Det var mamma som skrev, Nina tar sin mobil i handen och reser sig. Läraren reagerar och säger:
-  Vart ska du Nina? Sätt dig på din plats.
Hon struntar helt och hållet i vad läraren säger och springer ut ur klassrummet och raka vägen hem. Ninas mamma som heter My är i 40 års åldern, blont hår och väldigt omtänksam. Ninas mormor Karin är som alla andra mormödrar, bryr sig väldigt mycket, ibland lite för mycket. Nina tycker själv att hon oftast är jobbig men det är inget hon säger till någon. Det är vinter ute och minusgrader men Nina springer bara i T-shirt och jeans. Hon tycker det låter som att det är något viktigt.  
När Nina kliver in i vardagsrummet sitter mamma och mormor där. Dom har tårar i ögonen. Mormor säger:
-  Kom och sätt dig, och så pekar hon bredvid sig.
Nina vet inte vad hon ska säga, vad kan ha hänt egentligen tänker hon. Nina visste att mamma skulle på en kontroll på sjukhuset efter att hon har känt sig konstig en längre tid. Hon säger försiktigt:
-  Mamma hur gick kontrollen idag?
-  Jag vet inte vad jag ska säga Nina men jag nar fått cancer i lungorna. Jag visste inte om det förrän idag.
Hon vet inte vad hon ska svara på det hon får en chock men säger sedan:
-  Varför har du inte kollat upp det här tidigare mamma? Innan det blev så här!
Hon uppfattar nog inte riktigt vad som just har hänt men hon blir väldigt arg och frustrerad. Hon tänker för sig själv ``varför har hon inte sagt något till mig?´´ Att hon har mått dåligt, vad håller hon på med egentligen?´´
-  Lugna ner dig gumman, jag vet att jag borde ha sagt något men jag ville inte oroa dig.
Nina reser sig, tar jackan under armen och springer ut och slår igen dörren. Hon springer till en lekpark i närheten där hon alltid var och lekte på när hon var liten.
När Nina kommer hem lite senare på kvällen sätter de sig och pratar bara dom två. Mormor har åkt hem och skulle komma tillbaka imorgon och hälsa på.
-  Men mamma, säger Nina. Du vet resan vi hade planerat till sommaren? Den till Gran Canaria bara du och jag skulle åka på, hur blir det med den?
-  Vi får se, men jag lovar att vi ska åka när jag blir frisk, säger mamma och ler.

Dörren öppnas i klassrummet, Nina kliver in och läraren säger:
-  Vart var du igår?
-  Jag blev sjuk.
Hon går och sätter sig bredvid sin kompis Sanna och börjar jobba. Hon har svårt att koncentrera sig efter alla känslor och tankar från gårdagen. När lektionen är slut försvinner alla elever ut ur klassrummet, Nina sitter kvar och river av en liten del av papperet i skrivboken. Hon tar upp pennan och skriver `` Om du dör mamma, då tar jag livet av mig´´.  På väg hem från skolan handlar Nina, det är lika bra tänker hon, så är det gjort sen.
När hon kommer hem ställer hon in alla varor i kylskåpet och går och sätter sig framför teven. När mamma kommer hem från jobbet börjar Nina med maten.
-  Hur är det? Frågar mamma.
-  Det är bra, hur mår du idag?
-  Jag känner mig trött och lite konstig i kroppen säger hon och hostar till.
Mormor kommer in genom dörren och klär av sig ytterkläderna.
-  Hallå, säger hon. Nina svarar inte. Hon går istället in på rummet och stänger dörren. Hon tycker bara hon är jobbig när hon inte kan lämna hon och hennes mamma ifred.
Mormor kommer in på rummet efter några timmar. Hon vill att de ska flytta till henne, My blir bara sämre och sämre säger hon och du kan inte göra alla hushållssysslor här hemma.
Nina vägrar och tänker inte flytta och bo med henne.
-  Du har inga val, det blir så.
Nina börjar bli riktigt irriterad så hon ställer sig upp och skriker:
-  Du är inte min morsa din jävla kärring!
Efter några veckor har Nina tröttnat på hur hennes mormor alltid bestämmer där hemma och hennes mamma blir bara sämre och sämre. Så hon kan inte göra så mycket, hon ligger bara i sängen och sover dag ut och dag in. Hennes klasskompis Cilla som är en av skolans populäraste tjejer har fest i huset bredvid och Nina bestämmer sig för att gå ut med soporna för att kolla lite grann vad som händer på andra sidan gatan.  När hon kommer ut på gården ser hon Cilla stå där vid soptunnorna, Nina slänger ner soporna och är precis på väg in igen när Cilla plötsligt säger:
-  Är det cancer din mamma har?
Nina rynkar på pannan, hur kan hon ens fråga de tänker hon. Men svarar och säger:
-  Är det du som har fest?
-  Ja, min mamma jobbar och kommer hem sent imorgon .
-  Jaha säger Nina.
Cilla går in till hennes hus igen till de andra, Nina väntar ett tag och går efter och in på festen.  Hon tar ett glas med någonting hon egentligen inte vet vad det är och gå in i vardagsrummet.  Där står Zac, den finaste killen i Ninas ögon.  Hon vet inte vad hon ska säga
-  Ja vad ska man säga, jag brukar inte gå på fest.
Zac ser konstigt på henne, hon får panik
-  Känner du många här eller? Frågar Nina.
-  Ja dom flesta, men inte dig säger han och ler.
Nina blir generad, efter några timmars pratande går de och sätter sig i hallen på skohyllan. Dom turas om att gå och hämta något att dricka. Nina har aldrig druckit så här mycket förut och hon vet inte vad hon gör egentligen. Zac säger plötsligt:
-  Jag måste gå på toa.
Nina sitter och väntar i över tjugo minuter men han kommer inte tillbaka. Hon är på väg att resa sig och gå till Cilla då det drar till i Ninas mage, hon springer ut ur huset och snabbt hem. Hon slänger sig in i hallen och spyr rakt på golvet, mormor kommer stormande ut ur köket och hjälper henne till badrummet.
Nästa dag mår Nina inte bra, hon mår illa och är trött. Mormor frågar henne om hon var tvungen att spy på hennes favoritmatta och blinkar till. Nina vet att hon bara driver med henne så hon bryr sig inte.
-  Det här säger vi inte till mamma, okej ? säger mormor.
Nina nickar. Hon kommer ut ur huset på väg till skolan och där står Cilla.
-  Hej, säger hon.
-  Hej säger Nina och ler.
-  Men skynda dig , du är sen säger Cilla.
Hela vägen till skolan går dom tillsammans , dom lyssnar på Cillas iPod och sjunger.  Zac har ignorerat henne hela dan så hon går hem direkt efter skolan. 
-  Hallå är det någon hemma?
Dörren slås igen. Mamma kommer in i köket med hur mycket kläder som helst på sig.  Nina frågar hur hon mår.
-  Det är inte bra gumman, jag går och lägger mig ett tag. Mormor börjar med maten så länge.
 Nina går in på rummet och låser dörren efter sig . Hon tar upp lappen ur väskan, sätter sig på sängen och läser den flera gånger. Hon vill verkligen inte leva utan sin mamma och om hon dör så tar hon livet av sig. Dörren slås plötsligt upp av mormor. Nina blir riktigt arg på henne när hon inte knackar.
-  Kan du inte knacka? Fräser hon.
-  Jo det är klart jag kan, men det är ju så mycket lättare att bara gå in, eller hur?
Nina suckar, hon orkar inte med henne något mer. Hon ska alltid lägga sig i eller störa när hon gör något.

Nästa dag står mamma och väntar på Nina utanför skolan.
-  Kom gumman så går vi och fikar, utan mormor säger hon och skrattar.
Dom sätter sig vid ett av de runda borden i hörnet av det lilla caféet i stan. Nina frågar när dom ska flytta hem igen, hon orkar verkligen inte med mormor.
- Ja, vi ska flytta hem när allt blir lättare och jag mår bättre. Jag vill bara inte lägga över allt ansvar på dig säger hon. Nina nickar och tar en klunk av drickan hon beställt.
I två veckor går Nina till skolan som vanligt och är med Cilla på fritiden. Hon festar inte eller dricker mer, hon lärde sig något efter den där kvällen med Zac. När Nina kommer hem från skolan sitter mormor där i hallen med ytterkläder på sig. Nina fattar direkt att det är något med mamma som har hänt.
-  Vi ska åka direkt säger mormor.
-  Vart då?
-  Till sjukhuset, det är bråttom skynda dig.
Hela vägen till sjukhuset är båda tysta, i Ninas huvud är det tusen tankar, vad har hänt med mamma egentligen?
Dom kliver ut ur bilen på parkeringen, mormor springer fram till entrén och säger att de ska träffa My Andersson. Sköterskan pekar åt höger och Nina springer så fort hon kan till rum nummer 33 där mamma ligger och sover. Hon går försiktigt in i rummet och sätter sig på sängkanten.
-  Mamma säger hon försiktigt.
Mamma öppnar ögonen och börjar gråta. Nina tycker det är jättejobbigt att se hennes mamma så här sjuk. Hon lägger sig bredvid henne och mamma lägger armarna runt Nina.
-  Jag älskar dig Nina, du är så duktig att sköta allt hemma och på skolan, jag är så stolt över dig min flicka.
-  Jag älskar dig också mamma.
Bara några sekunder efter så stänger mamma ögonen och Nina förstår precis vad som just har hänt, hennes mamma finns inte längre. Mormor kommer in och börjar krama henne.

Två dagar efter hennes mamma har avlidit ligger Nina i sängen och kollar på ett foto hon har av sin mamma på nattduksbordet. Mormor kommer in och säger:
-  Jag går och handlar.
Nina ligger kvar i sängen och stirrar in i väggen. Hon bara ligger där helt tom i huvudet. Hon bestämmer sig för att ta nycklarna i hallen och gå tillbaka till deras lägenhet men bara ett tag tills mormor har kommit hem från affären. Hon väntar med att låsa upp dörren, det känns så himla konstigt på något sätt. Hon vrider om nyckeln och går in i lägenheten. Inne på hennes rum ligger de fotografier på henne och hennes mamma. Hon lägger sig i sängen och kolla på de. Hon börjar gråta, hon kan inte hålla tårarna inne. Hon vill inte leva utan sin mamma.
Hon hör en röst som hostar i lägenheten, hon sprätter till, vem är det? Tänker hon. Hon går ut i vardagsrummet där ljudet kom ifrån.  Hon sliter upp garderobsdörren och där sitter mormor och gråter.
-  Mormor säger Nina
Hon blir riktigt rädd när hon ser Nina stå där. Hon sätter sig bredvid henne och kramar henne.
-  Förlåt säger mormor.
-  För vadå?
-  För att du måste vara kvar med mig nu, jag vet att du tycker jag är jobbig.
Nina tänker efter, hennes mormor är kanske inte så jobbig ändå, jag menar hon bryr ju sig ändå om mig. Nina börjar ändra uppfattning om mormor. När de kommer hem gör hon i ordning godis och dricka och de sätter sig framför teven. Dom har jätteroligt och de glömmer allting som har hänt för en stund. Nina reser sig från soffan.
-  Vart ska du? säger mormor.
-  Jag ska bara gå på toa , jag kommer snart .
Hon går in på rummet och kollar sig i spegeln. Livet  måste ju ändå gå vidare utan hennes mamma. Visst saknar hon henne men hon försöker tänka att hon är ju alltid med henne på något sätt.
Hon tar upp lappen ur fickan, tar pennan från skrivbordet och gör om sista meningen
``Om du dör mamma, då lever jag för dig´´

Sussi






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar