söndag 8 februari 2015

Nittiofem

Min bästa och värsta resa.

Jag vaknar av att väckarklockan ringer högt tidigt på morgonen. Jag är väldigt trött men drar mig upp ur sängen ändå. Jag tar på mig min rosa och vit randiga morgonrock och går in i köket. Där sitter redan mamma och dricker te. Jag gör mig en hallon smoothie och två rostade mackor med ost och sätter mig bredvid mamma. Idag ska jag mamma och min storasyster Klara som är 21år fara till Grekland i två veckor. När jag och mamma ätit klart går vi och hämtar våra resväskor som är packade och klara sen igår. Vi går ut i hallen och tar på oss våra ytterkläder och far och hämtar Klara. När vi hämtat Klara far vi raka vägen till Stockholm. Det tar fem timmar hemifrån och dit.
 När vi är framme i Stockholm tar vi in på ett hotell i närheten av Arlanda. För att vi fick veta att vårat plan är fem timmar försenat. Jag och Klara sätter oss i en av de mjuka sängarna inne på hotellrummet. Klara tar fram sin svarta handväska och tar fram en kortlek. Vi börjar spela massa olika kortspel. Det går inte så bra för mig så Klara vinner nästan hela tiden. Om tre timmar ska vi fara i in till själva Arlanda så vi går och lägger oss i dom mjuka sängarna och vilar. Mamma somnar för att hon är så trött efter den långa bilresan. När vi vilat klart väcker vi mamma och tar bussen in till Arlanda.
Det tog lite tid in till Arlanda för att bussen stannade på andra hotell och plockade upp andra resenärer. Man måste vara två timmar tidigare på flygplatsen så att man hinner med att lämna in väskorna. Nu har vi lämnat in våra väskor och checkat in. Så nu kan vi gå på några affärer och ta det lugnt. Jag och Klara går nästan in på alla affärer medans mamma sitter på ett café och dricker te. Hon får jätte ont i sitt huvud om hon inte dricker te. Jag går in på Victoria Secret och köper en parfym som lukar jätte gott och Klara går in på en annan affär och köper en guldig märkes klocka.
-Nästa flyg till Grekland går om femton minuter, ropar någon ut ur högtalaren.
Så nu fick vi lite bråttom. Vi tar våra saker och börja springa, vi hann precis att lämna in boardingcarden. Nu har vi kommit in i planet och ska sätta oss på våra platser. Vi sitter i bakre delen av planet på den vänstra sidan, jag sitter närmast fönstret och Klara sitter mitt i mellan mig och mamma. Vi har som små TV- skärmar på sätena framför oss, om man skulle få lust att titta på film under flygresan.. Nu kommer en flygvärdinna ut och säger till alla att man måste sätta på sig sina bälten och fixa till sätena.
Motorerna startas och Klara blir väldigt rädd. Klara är så himla flygrädd så hon börjar att få tårar i ögonen. Hon tar tag i min och mammas hand och håller så hårt att vi nästan inte får något blod i handen. Nu börjar planet att fara ut på startbanan, den tar lite satts och sen gasar den på så att man far bak i sätet. Nu är Klara alldeles röd i ansiktet och andas väldigt snabbt.
Nu har vi äntligen kommit upp i luften och flygvärdinnorna börjar att gå ut med mat vagnarna. Dom säljer massa fika och delar ut godis. Vi smakar på godiset och det smakar som lakrits och ingen av oss gillar lakrits. Mamma beställer mat åt oss för vi har inte ätit någon middag. Det tar fyra timmar från Arlanda till Grekland. Jag och mamma somnar men Klara sitter vaken får att hon kan inte sova när hon flyger. Nu har vi sovit i två timmar medans Klara sett på en komedi film. Vi har väldigt tråkigt på flyget för att det inte finns så mycket att göra på ett flyg. Det enda vi kan göra är att se på film och spela kort och prata såklart. Nu är det bara två timmar kvar tills vi ska landa i Grekland. Nu är vi alldeles strax över Kroatien.
Plötsligt kommer vi in i ett oväder, planet skakar och det blir fult med luftgropar. Lamporna för bältorna tänds och piloten ropar ut att alla måste sätta sig på sina platser och att man inte får gå på toaläten.
Alla i planet får panik och börjar skrika. Det blir mer luftgropar och planet börjar att fara upp och ner. Luckorna i planet öppnas så att alla väskor ramlar ner. Folk tappar ut drycker och mat så det far överallt. Vi börjar grina jätte mycket och jag sitter bara och tänker på saker jag hade velat gjort innan jag dör.
-Vi ska nödlanda på en stor motorväg i Kroatien ropar piloten ut i högtalaren.
Man känner hur snabbt planet far ner mot marken. Man börjar se den stora motorvägen och massa bilar som kör. Vi ser poliser som har spärrat av hälften av motorvägen bara för att vi ska kunna nödlanda där. Nu är det bara några meter kvar tills däcken på planet nuddar marken. Alla sitter och håller i varandras händer och blundar.
Nu nuddar däcken marken och börjar bromsa in. Man hör hur alla pustar ut, planet saktar in mer och mer och till slut stannar det. Alla i planet jublar för att vi klarade det. Nu knäpper alla av sig sina bälten och börjar leta efter sina handbagage som ligger huller om buller i planet. När vi hittat våra handbagage och nu ska vi gå ut ur planet. Vi tar oss ut genom uppblåsta rutschkanor ner från nödutgångarna. Nu kommer massa ambulanser och bussar som hämtar upp alla för att köra oss till ett hotell.Det första vi gör när vi kommer fram till hotellet är att ringa till pappa och lillebror och berätta att allt gott bra. Sen går vi och lägger oss på en gång för att vi är så trötta och chokade.
När vi vaknar på morgonen får vi veta att våra resväskor kommit till hotellet. Vi går ner till lobbyn och äter frukost. Mamma får ett samtal av piloten på vårat plan där han säger att vi ska bli hämtade om en timme för transport till en  flygplats i Kroatien. Vi ska får ta ett annat plan till Grekland och för allt som hänt så ska vi få en extra vecka i Grekland alldeles gratis. Så då blir vi där i tre veckor istället för två veckor.
Denna flyg resa gick mycket bättre. Fast Klara var lite nojig innan vi skulle fara. Nu har vi äntligen kommit till vårat hotell i Grekland. Vi har en stor pol precis utanför våran balkong och bredvid poolen är det en bar. Hotellet ligger jätte nära havet. Jag och Klara tar på oss våra bad kläder och hoppar i poolen på en gång. Mamma går och köper en drink till oss alla och sen lägger hon sig och solar. Vi hinner inte bada så länge för att det börjar att bli dags att göra oss färdig, för att vi ska gå på restaurang och äta. Jag beställer kött och potatis med färskpressat juice och det gör Klara också. Medans mamma köper fisk och potatis med färskpressat juice. Det var jätte gått och till efterrätt tog alla glass med hallonsås. Vi betalar och börjar gå mot hotellet, på vägen dit köper vi lite godis. Nu har vi kommit fram till hotellet, vi lägger oss i sängarna och somnar på en gång för att vi är så trötta.
Nu har vi varit i Grekland i en vecka och vi har bara varit på hotellet och badat.  På kvällarna har vi köpt lite saker jag har köpt en börs och lite armband. Den här veckan som kommer ska vi fara till en strand som heter Falassarna den ligger två timmar härifrån.
Nu är vi på väg till Falassarna vi åker buss dit. Vägen dit är lite slingrig och vi måste fara över ett berg för att komma dit. Nu har vi äntligen kommit fram, det är en jätte stor strand och havet är alldeles blått. Vi lägger oss på solstolarna som är typ i mitten av den långa stranden.
Jag och Klara har köpt saker så att vi ska kunna snorkla i vattnet. Vi hittar en sjöstjärna som vi tar upp. Den är alldeles klibbig och typ brun röd, vi slänger tillbaka den i vattnet och går upp och läger oss och solar med mamma. Vi solar nästan i en halvtimme. Nu ser jag och Klara att man kan få surfa och det vill vi ju såklart göra. Mamma följer med oss och tar en  massa kort. Jag kommer upp först och sen Klara. Det är jätte roligt men tiden går fort och nu måste vi packa ihop för bussen går tillbaka om tio minuter.
Den här veckan har gått jätte fort, vi har mest solat och badat.Vi är fortfarande lite chokade efter nödlandningen. Men glada att vi lever. Nu sista veckan ska vi bara vara på hotellet och fara in till huvudstaden för att shoppa lite.
Vi far in till huvudstaden på eftermiddagen för då är det lite svalare. Jag köper en keps och en ny skolväska, mamma köper en handväska och lite saker till min lillebror Kalle och pappa. Men Klara är värst hon köper jättemycket tillexempel en väska och en börs. Vi går ner mot hamnen för att vi ska äta middag där nere. Nu har vi ätit middag och den  var jätte god fast nu måste vi åka tillbaka till hotellet.
Nu är det bara två dagar kvar tills vi ska fara hem till Sverige. Det enda vi gör på dom två dagarna är att bada och att sola. Fast det har börjat bli lite långtråkigt att göra samma sak varje dag. Det skulle  kunnat räckt med två veckor fast då skulle vi ju inte ha hunnit allt vi har gjort nu.
Nu är det sista dagen. Vi packar våra väskor och går och checkar ut oss. Det här har varit en väldigt skön semester förutom att vi fick nödlanda. Jag vill gärna fara tillbaka till Grekland för det var ett väldigt fint ställe och god mat var det också.



Ariel

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar