söndag 8 februari 2015

Novell 91

Den stora förändringen
I en gatuvrå mitt i staden satt Benny och sina två kompisar Birger och Björn. Det var en tidig januarimorgon och luften var torr. Benny kollade på sina sovande kompisar och förstod inte hur dem kunde sova i denna kyla. De satt lutad mot en tegelvägg med endast en tunn matta som underlag. Benny studerade Birgers kala huvud och Björns korta, gråa hår. Ett par svarta mjukisbyxor och en grå tjocktröja med hundvalpar på var det enda Benny och hans vänner hade på sig. En snäll dam hade köpt kläderna till dem när hösten började gå över till vinter.
Benny skulle precis sluta sina ögon för att få några timmars extra sömn men hans blick fastnade på något. Det var en stark, gul färg. Han gick närmare och det visade sig vara en lott. Han tog upp den ur snön och skrapade med sina fingernaglar, ingen vinst, eller vänta. Han skrapade lite till och längst ner på lotten blev ytterligare en nolla synlig. Benny kunde knappt tro sina ögon, han hade vunnit en miljon kronor.
Benny var så exalterad så han hade inte ens tid att väcka sina vänner, han rusade ner till närmaste kiosk och hämtade ut sin vinst. Det första han gjorde med pengarna var att köpa en hamburgare för att tona ner hungern.
För första gången i sitt liv hade Benny råd att köpa varenda sak som han såg i skyltfönstren, det kändes som en enorm befrielse. Han blev snabbt påmind om sina tunna kläder eftersom det var så kallt ute. Han gick in på en trevlig liten butik med både dam- och herrkläder. Han köpte en vinterjacka, två tröjor, ett par byxor och två par strumpor. Ingen behövde väl mer kläder än så, tänkte han.
När Benny fick syn på stadens flottigaste hotell längst ner på gatan brast han ut i ett leende och gick raka vägen dit. Han gick in till lobbyn och bad om det finaste rummet dem hade att erbjuda. Den tjusiga, medelålders man som stod i receptionen kollade på Benny som om han var helt dum i huvudet. Benny kollade runt om sig och såg hur folket kollade på honom med en irriterad blick. Stolt slängde han upp en säck med guldmynt på disken och receptionisten och allt folk runtom honom tappade hakan. Snabbt visade receptionisten Benny deras finaste rum, takvåningen.
När Benny klev in i rummet fick han sig en chock. Aldrig hade han sett ett såhär fint och stort rum, han började nästan gråta av tacksamhet. Han hann endast byta om innan det ringde på dörren, där ute stod det de fem män som hade befunnit sig i lobbyn medan Benny checkade in. De undrade om Benny ville följa med på middag och självklart ville han det.
Benny förstod precis vad som hade fått dem att ändra syn på honom, men han tänkte inte mer på det. Han följde med de fem männen till den dyraste resturangen i staden. De åt, pratade och skrattade. Mitt i allt la sig en tyngd över Bennys bröst och han fick känslan av att något sakandes. Han blev ursäktad och gick in på resturangens toalett. Han kollade noga på sig själv i spegeln. Hans engång tjocka och mörka hår hade blivit grått och tunt. Hans engång alldeles kristallblåa och skimrande ögon hade nu blivit slöa och gråaktiga. Aldrig någonsin hade han bott på ett så fint ställe och aldrig någonsin hade han burit så fina kläder och aldrig någonsin hade han haft så många vänner, men, vad spelade det för roll egentligen? Om inte Björn och Birger var här med honom, tänkte Benny.

Benny fick gråten i halsen, allting hade ju gått så snabbt så han hade inte haft en tanke på dem först nu. Benny ville inte vara vän med någon på grund av pengar. Han gick ut från toaletten och rakt förbi männen utan ett enda ord. Benny tog en taxi ner till den gatuvrå han engång hade bott i. Där, mitt på plana marken, satt Björn och Birger, alldeles frusna. Benny bad om förlåtelse och Björn och Birger var för frusna för att inte ge honom det. Alla tre gick in i taxin och for till hotellet där alla tre bodde en lång tid. 

Indi

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar