torsdag 12 februari 2015

Torsdag - två nya noveller! Novell 135


                                                 

  ”Den vitröda vintern”

 

Julafton var snart i Märsta. De trånga gatorna omringade av julbelysta radhus var fulla av lekande barn runt sexårs åldern. Tjocka vinterkläder i alla färger. Springandes särar dem snön åt varsina håll. Snögubbar bildas runt om i området. Kvällen drar in i det lilla området och Anna sitter i sitt fönster och har nyss kommit hem från skolan. Hennes blonda hår ligger över axlarna och hennes blåa ögon reflekteras i fönstret. Mor och far är inte hemma än. Hon ser en mamma trösta sin dotter nere på den trånga vitbelagda gatan, hon undrar hur allt skulle vara om hon hade en kärleksfull mor. Det var allt ett tag sen som Annas mor kramat henne. Anna kommer inte ens ihåg den senaste gången hon blivit kramad. Suckandes slank hon ner från det cirkelformade fönstret där hon legat för att titta ut.

Steg hörs utanför den bruna ytterdörren längst ner i korridoren. Anna tar hastiga steg mot sitt rum tvärtemot det cirkelformade fönstret. Det var mor som kom hem. En lång kvinna med mörkt hår lång och smal. Hon hade sin svarta rock på sig. Anna gillade inte att se sin mor i den. Hon brukade alltid ha på sig den när hos varit och träffat sina väninnor. Mor visste att Anna skulle vara hemma den fredagseftermiddagen. Fast mor tittade ändå ner mot den gråa skohyllan – noterar att Annas svarta skor ligger där prydligt. Men mor ropar inte efter henne. Anna är van. Hon har inte blivit förfrågad om sin närvaro på flera år. Anna visar sig. Mor stirrar på henne långt bak i korridoren. Anna stirrar tillbaks, hon vet inte om det är hon som ska säga det första ordet. Mor rynkar på näsan vänder sig om och sa sedan hej med en låg ton. Anna suckar och vänder sig om gåendes. Hon säger inte ett ord medan hon går. När hon kommit över tröskeln till sitt rum stänger hon dörren sakta. Det knarrar lite. Sen i tystnad inne i det lila mörka rummet säger hon tyst för sig själv ”Hej på dig med mor”. Anna föredrog alltid att säga mor. Hon ansåg inte att hennes mor försände att bli kallad mamma. Hon var aldrig en riktig mamma för henne. Anna visste att far och mor blev upprörda om hon kallar dem vid deras namn eller mamma och pappa. ``Din far kommer hem imorgon” hördes en röst utifrån det vitkaklade köket som dörren dämpade. Anna svarade inte -- Får man inge svar fnös Annas mor. Annan svara med en suck ”okej” mor tog till sin nonchalanta röst ``bättre” var allt hon sa.

Morgonen där på kom far hem som alltid bemötte mor honom med en kram och en kyss. ”Hej på dig älskling sa hon” Hej bemötte han henne trevligt och kysstes tillbaka. Han var fint klädd. Ljus skjorta, svart kavaj och ett par mörka byxor. Han led av en hår sjukdom så efter flera års försök att få sitt hår att växa gav han upp. Hans flint blänker och reflekterar ljuset från hall lampan i taket. Anna låg och sov vid den tiden i det mörka rummet . Hon vaknade av ett duns. Mor och far bråkade, Anna var van vid det. Hon vred sig mot väggen och la kudden över huvudet. Det var lördag och hon hade inte planerat att göra något den kalla vinterdagen . Hon tänkte fråga lina om hon kanske ville hitta på något. Sittandes i sägen med täcket runt sig och den kalla luften som omringande henne. Sakta samlar hon mod för att kasta av sig täcket och klä på sig. Efter några minuter tar hon tag i det och reser sig upp ur sängen och mot garderoben. Hon väljer noggrant ut de plagg hon ska ha på sig.

Hon öppnar dörren och noterar den blå blommiga vasen som ligger i bitar utanför hennes rum. Oroligt ser hon sig omkring i vardagsrummet. Far syns inte till, mor sitter där på soffan, Anna var tvungen att fråga vad som hänt fast hon helst skulle låta bli. Mor tittar sakta upp mot henne och frågar ”vafan glor du på?!”. Anna fortsätter ”va hände?” Mor samlar andan och skriker ”städa upp vasen och låt mig va!” Anna backar sakta, går in i köket och tar fram sopborsten ur skåpet i hörnet av rummet. Hon tar upp alla de tusen delar som bildats utav vasen som flög in i väggen. Hon frågar ”vart e far?” Mor svarar ”han stack” Anna vet att han är ute och dricker bort de som nyss hände, så är det vardera gång. Han kommer nog hem sent. Sakta närmar hon sig mor. Frågar om hon får sova hos lina.

Det var snöstorm ute, men Anna tvekar inte en sekund att ta den första bästa chansen att lämna den så kallade skit hålan. Mor säger ”aldrig livet! Du ska vara hemma och hjälpa mig laga mat. Och inte på tal om disken som du inte gjorde igår” Anna samlar sig. Hon blundar några sekunder sen så bara flyger allt ur henne. Hon svär och säger ”håll käften Anneli! Jag tänker gå hem till lina och du kan inte stoppa mig!” hon springer till hallen slänger på sig den vita jackan och sina skor och smäller dörren bakom sig. Lättnad flyger igenom henne. Rusandes ner från trappan och ut genom portdörren. Hon går sakta för att snöstormen blåser motvinds. Hon flyger nästan iväg av den starka vinden som får snön att kännas som sten skott.

Mor tar sig upp och tittar ut genom fönstret. Hon ser ingenting. Hon kan inte förstå att Anna kunde säga något sånt till henne. Hon vet att far lär komma hem när som helst och be om förlåtelse. Men det kommer inte sätta stop för far. Det kommer hända igen och det vet hon. Hennes tankar om att Anna är ute gåendes i snöstormen väcker ingen oro i henne. Hon stör sig mest på att hon måste laga maten ensam idag.

Far tar sig sin sista öl på krogen fylld med män och kvinnor. Han sitter vid den ljus bruna disken och tar klunk efter klunk. Han måste hem, han vet att han gjort fel men han vet inte vad det var som fick honom att försöka kasta vasen på Anneli. Han kommer inte ihåg något. Han känner sig bekväm. Han vet att allt kommer lösa sig. Han betalar notan med kortet och reser sig och går iväg. Ut i snöstormen. Det är inte långt hem.

Anna sitter i Linas säng. Hon beundrar alla foton på henne med hennes mor. Hon frågar henne hur det känns att ha någon som älskar en. Lina vet inte vad hon ska svara. Hon säger till slut irriterat ”måste du alltid fråga den frågan när du kommer hit?” Anna sucker ”förlåt” inget specielt händer den dagen. Allt som dagen blir till kväll och stormen blir bara värre och värre vet Anna att hon måste hem. Lina vet att Anna också måste hem, Lina ska iväg ikväll till sin mormor och kan inte ta med sig Anna. Det var en tyst kväll och allt blev vara mer tyst. I den mörka hallen känns allt som slowmotion. För Anna känns det som tiden stannat. Sakta trär hon på jackan som är alldeles vit.

Men som sekunderna går måste hon iväg. Anna är ute i stormens värsta stund. Hon kan knappt se en meter framför sig. Allt det vita göra henne som blind, som om hon var fast i ett mörkt rum. Hon fryser om händerna. Kylan biter tag i henne. Hon vill bara hem, men samtidigt inte. Hon skulle hellre dö har ute i snön en att få reda på det straff hon kommer få av far när hon kommer hem. Hon bestämmer sig för att ta den stora vägen hem. Där alla bilar tar sig  emellan det lilla området i Märsta. Annas steg blir bara tyngre och tyngre allt efter som snön blir bara mer och mer. Hon vet inte vart hon går. Allt hon vet är att den är en slags väg under henne. Hon hör något slags motor fordon låta i närheten. Hon tänkte ta tillfället i akt och försöka lifta. Hon vet inte riktigt vart den kurviga vägen går. Bilen närmar sig, hjul som glider i snön hörs. Ett ljus når Annas ögon. Det bländar henne totalt. Hon vet inte vad hon ska göra. Hon står helt förstelnad som om rötter tagit tag i henne. Bilen närmar sig. Manen som kör ser inte Anna. Han sätter bromsarna i fullt tryck. Hennes kropp domnar av smärta. En smärta som sakta drar själen ur henne.

En bildörr släng upp, en mans röst hörs skrikandes ”Vad har jag gjort!” Anna vill inte röra sig. Hon kan inte relatera till vad som hänt. Allt hon känner är den iskalla vinden som bitertag i henne och snön som omringar henne som en mur omringar ett slott. Hon blir allt mer sömnig. Hon blundar och känner de kalla snöflingorna nudda hennes kinder. Tiden känns som en evighet i den djupa snön. Hon känner hur kroppen värker och att det bara blir kallare och kallare omkring henne. Hon känner hur någonting nuddar henne en varm hand över hennes panna. Sakta öppnar hon ögonen, en suddig figur syns till. Hon känner hur hennes ögonlock blir allt tyngre igen. Manen frågar hur hon mår hysteriskt. Han lyfter upp henne och sätter henne lutandes emot honom som sitter på sina bara  knän. Anna tror sig svara fastern hon ligger där lutad helt stilla. Hennes sista tankar hon har är på värmen. Och hur hennes säng skulle kännas att ligga i. Hon undrar om mor och far undrar vart hon är. Knappljud från en gammal mobil hörs i den kalla vinter stormen vars snöflingor slår hårt på vinterkläderna så det låter som en knappandesdator. Rösten av manen som hysteriskt pratar med larmcentralen i telefonen sakta försvinner. Hon hör knappt vad han säger.  Hennes kropp orkar inte mera. Hon domnar bort i den kalla vinter kvällen.

Mannen sitter på knä med en ung flicka i knät varav en pöl av blod runt sig och händerna alldeles varma och röda. Snön är helt klibbig. Han sitter alldeles iskall och skakandes med henne  tills ambulansen kommer . Ambulansen står intill vägen lysandes utåt i skogen med vidöppen dörr. Anna är medvetslös. Hennes hjärta slår inte mera. Hon fann frid bortom livet i Märsta.

                                                                          

 

 

Slut.

 

 Bill

 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar