fredag 6 februari 2015

Novell 73


Min relation till skrivkramp

 

Deadlinen är om två veckor och jag har INGENTING. Jag har två veckor på mig att få ihop den här boken, det är omöjligt satt jag och sa för mig själv. Jag tittade på min tomma kaffekopp och insåg att jag behövde mer mycket mer kaffe om jag skulle klara av det här, så jag tog upp min macbook från skrivbordet som stod vid fönstret inne i mitt arbetsrum och började gå mot hallen. Jag stoppade ner datorn i min handväska tog på mig dunjackan och skorna, jag drog på mig mössan och vantarna och gav mig ut i kylan. Som tur är så ligger ett av de mysigaste fiket bara några hus bortanför min lägenhet. Jag bor i ett av de äldre områdena i Chicago så fiket har en helt underbar utsikt. Det är ett perfekt ställe att få inspiration till boken på.

Det var näst intill tomt inne på fiket, så jag gick raka vägen fram till mitt favorit bord. Det är ett litet runt bord inne i hörnet vid de två stora fönstren, bordet har utsikt över den stora parken. Jag hängde ifrån mig mina ytterkläder på stolen och ställde ifrån mig handväskan med datorn. Jag tog med mig mitt betalkort och gick mot kassan, jag beställde en stor kaffe latte med hasselnöt smak och en chokladmuffins och gick tillbaka till bordet. Jag satt mig ned och tog fram datorn, men precis som innan så var det helt tomt på ideér. Jag bara satt där vid bordet och stirrade på min kaffekopp.

Jag vaknade ur min dagdröm på grund utav att mobilen ringde, jag ryckte till och fick tag på mobilen. Jag svarade utan att titta vem det var som ringde men det ångrade jag när jag hörde vem det var.

- Hej Emma, hur går det frågade han

- Det går framåt svarade jag tveksamt

- Vad bra har du något jag kan få läsa innan redaktionsmötet på måndag frågade han

- Du vet att jag inte vill att någon läser det jag håller på med innan det är helt klart svarade jag fort

- Okej, då ses vi på mötet på måndag svarade han glatta

- Ja, det gör vi, Syns då svarade jag och la på

Jag la ned mobilen på bordet igen och suckade. Jag tittade på klockan och insåg att fiket skulle stänga om en kvart så jag plockade ihop min grejer och började gå hemåt.

När jag kom hem ställde jag tillbaka datorn i arbetsrummet och gick och tog på mig myskläder. Jag hasade mig in i vardagsrummet, drog igång en film och slängde mig ner i soffan. Jag somnade till filmen.

Väckarklockan ringde 08:00 som vanligt, jag hasade mig ur sängen och in i badrummet. Jag stod och kollade på mitt trötta osminkade ansikte i den stora spegel som hängde ovanför handfatet inne i badrummet, jag tittade på mitt oborstade blonda långa tjocka hår och bara suckade. Mitt hår ser alltid ut som det har körts runt i en mixer när jag vaknar på mornarna. Jag tog en dusch och gjorde mig i ordning, jag slängde i mig frukost och slängde ihop en väska med kläder inför festen ikväll, jag slängde även ner datorn. Jag tänkte att det kunde vara bra att ha den ifall att jag fick någon inspiration och helt plötsligt behövde börja skriva. Sedan rusade jag iväg till tunnelbanan. Jag skulle träffa mina två bästa kompisar Adam och Lisa för att ta en födelsedags lunch för att fira Lisas 25-årsdag. Jag, Adam och Lisa har varit bästa kompisar sedan gymnasiet, vi gick alla tre på naturvetenskapliga linjen. Jag vet, kanske inte bästa valet av gymnasielinje om man hade planerat att bli författare men du ser att det är så att jag började inte skriva böcker förrän jag var typ 22. Så det var ett sent karriärs val, eftersom de flesta författare säger att de har alltid älskat att skriva dikter och berättelser men sanningen är att jag alltid har hatat att skriva berättelser och jag avskydde dikter och sånt lulliliull helt och hållet. Men när jag började skriva själv utan någon press så var det helt annorlunda, då blev det helt plötsligt kul och det bara sprutade ut berättelser. Men nu är det stopp.

 

Hej, hörde jag Lisa skrika när jag kom in på vårat favorit ställe inne i stan. Lisa är alltid lika glad och sprallig, jag tror aldrig hon har en dålig dag tänkte jag innan jag fortsatte in genom dörren och fram till Lisa och Adam. Till skillnad från Lisa så ser Adam alltid lite bedrövad ut men det är bara utsidan, när man lär att känna han så är han en av de trevligast killarna jag någonsin mött, han är nog en av de gladaste jag mött också. Eller han är nog den näst gladaste jag mött, jag har ju faktiskt mött Lisa.

Vi satte oss längst in i fiket och Lisa började babbla på om festen, jag och Adam bara satt där och höll med. Efter alla dessa år så har vi lärt oss att när det är hennes födelsedag så är det bara att låta henne babbla på.

Vi hade bestämt oss för att vi skulle samlas hemma hos Adam och fixa oss inför festen eftersom Adam bodde närmas nattklubben Tropic, Lisa hade hyrt hela klubben för hennes fest. Det är tur att hon är Chicagos bästa och bäst betalade advokat, annars hade hon aldrig haft råd att hyra hela klubben.

Adam släppte av oss nedanför hans lägenhet och åkte sedan vidare till sjukhuset. Adam jobbar som kirurg på ett av Chicagos största sjukhus, både han och Lisa fortsatte att plugga på högskola när det gått ur gymnasiet medans jag bara tog några korta kurser om hur man släpper böcker och bygger upp ett team runt om sig. Men jag är så stolt över både Lisa och Adam, de har båda blivit så framgångsrika men jag ska väll inte gnälla jag har släppt en bok som låg som nummer ett på topplistan väldigt länge och såldes i närmare en miljon kopior.

Jag och Lisa var halvklara när Adam kom tillbaka och då var vi redan lite sena så vi skyndade på lite extra så vi inte skulle bli ännu mer sen. När vi alla var klara så gick vi ner till lobbyn där det stod en limousin som skulle ta oss till Tropic, där alla Lisas gäster väntade på henne. Vi hade en fantastiskt rolig kväll med mycket skratt och kanske lite för mycket alkohol, jag bestämde mig för att gå hem tidigare än Lisa och Adam så jag tog min kappa och min väska och började gå mot tunnelbanan. Det var ju mitt i vintern så det var svinkallt och becksvart men jag fortsatte att gå mot tunnelbanan, jag kan ju säga att gå till tunnelbanan klockan 3 på natten är inte mitt smartaste beslut. Jag kom äntligen fram till tunnelbanan och som vanlig så är rulltrapporna trasiga så det är bara att ta de 100 mils långa trapporna ner till plattformen och tågen. Jag behövde bara stå och vänta på tåget i några minuter innan det kom ett och jag kunde äntligen få komma in i värmen, jag satt mig i mittenvagnen och lutade mig mot fönstret och somnade.

Jag vaknade av att en man skrek och att glas krossades, jag öppnade ögonen efter en liten stund och där mitt framför mig stod en man i 30-års åldern och siktade med en pistol mot mig. Han sa åt mig att lyfta på mig och puttade mig mot den främre vagnen, jag tittade ut genom fönstret på den vänstra sidan av tåget och såg att vi stod stilla. Jag frågade med en skakig röst varför vi stod stilla men han bara fräste åt mig att hålla käften. Vi var nu längst fram i tåget, han puttade mig mot sätet längst fram i tåget och sa till mig att sitta. Han gick mot förarhytten öppnade dörren och gick in, han stängde aldrig dörren så jag försökte att se in. Jag skrek till och han kom springande ut igen och frågande vad jag höll på med, det ända jag kunde få ur mig var han är död han är död. Han tog ett steg mot mig höjde pistolen och innan jag han reagera så slog till mig med den i huvudet.

Jag tog mig för huvudet, det blödde och gjorde grymt ont. Jag försökte resa mig upp från golvet och upp på sätet igen. Jag hörde att han pratade med någon men jag kunde inte se någon mer än han så jag började titta mig omkring men det var bara vi två på tåget. Jag fortsatte att lyssna men det ända jag hörde var något om en flyktväg ut ur landet och någonting om en summa pengar, jag antog att det var vad han ville ha för att låta gisslan gå. Jag fortsatte att lyssna men han skrek bara en massa så jag hörde inte riktigt vad sa. Helt plötsligt kände jag någonting som durrade till i fickan på min kappa, jag kände försiktigt efter i fickan och kände att det var min mobil. Jag hade total glömt bort att jag hade min mobil med mig, försiktigt försökte jag få ut den ur fickan utan att dra till mig uppmärksamhet. Jag tog fram den och knappade fort men försiktigt in 112, efter en ton svarade de. Jag försökte ge dem alla detaljer men han vände sig om och såg mig prata i telefonen, han kom springande ut till mig och drog mobilen ur min hand. Han började skrika på mig, slog till mig i ansiktet tog upp pistolen och siktade den än en gång på mot mig. Men den här gången gjorde han det, han siktade mot mig, men inte mot huvudet utan mot magen och tryckte av. Han sköt mig.

Jag vaknade genom blöt av svett och alldeles andfådd, jag satt mig hastigt upp i sängen och kollade mig hastigt runt i vardagsrummet. Det var bara en dröm fick jag ur mig, jag måste ha somnat till filmen. Jag reste mig upp ur soffan och gick in i arbetsrummet, jag satt mig ned och började skriva.
Vivi

 

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar