torsdag 5 februari 2015

Novell 64


                       Verkligheten och fantasin                                   

Vi flyger genom himmel, jord och en massa underbara platser tills vi kommer fram till ett hus. Ett ganska litet och gammalt hus, man kan också se på huset att familjen som bor där är ganska fattiga. En man i ungefär 40- årsåldern kommer ut genom dörren han gå fram till bilen som står bredvid de lilla växthuset han startar bilen och backar ut på den lilla grusvägen. Plötsligt tänds ett ljus på översta våningen och en pojke drar upp persiennerna och tittar ut hans mellanblonda hår spretar hit och dit, dom ljusblå ögonen gnistrar som en egen stjärna, hans små ljusa knappt synliga fräknar faller på sin plats vid den lilla skära näsan och hans tunna läppar plutar mot varandra och ser bara ut att behöva ett litet leende för att hela den här stunden och platsen ska bli ett underbart minne lika snabbt som han kom fram till fönstret är han borta. En stund efter öppnas dörren igen och pojken börjar springa, antagligen tränar han. Vi ligger på rygg och svävar med i tempot vi svävar och flyger förbi otroligt underbara platser där gräset är perfektljus grönt och trädens träkronor stryker sig högt upp i det blå, floden är klarblå och ljudet av porlande vatten är så härligt så det skvalpar i öronen, himlen den är helt fantastisk klar ljusblått vit mjuka fluffiga moln lite här och där solen har nyss vaknat och värmer så härligt, fåglarna kvittrar, blommorna blommar ut i sommarens alla underbara färger och allting är så vackert. Sen är det slut färgen försvinner, ljudet försvinner och byts ut mot ett kök. Vi befinner oss i ett litet enkelt men mysigt kök. Uppmärksamheten riktas direkt mot en mamma som står i köket och gör i ordning lite frukost och ett bord med fem stolar plus en bebisstol. Där sitter fyra systrar på varsin stol. Jess går och sätter sig och tar lite frukost han också. Vi svävar i luften tills vi känner att det börjar bli lite fuktigt i luften inte så nåt klibbar fast men det känns bara lite ljummet men ändå varmt och torrt i luften. Man kan se gröna skalkar sträcka sig en bit upp i luften överallt och att något hänger ner från de flesta av plantorna. Vi har svävat med pojken ut till ett växthus. Plötsligt hörs ett skarpt ljud det låter som en gammal tuta, pojken får plötsligt bråttom han rusar ut ur växthuset och far fram genom de underbara platserna vi far fram i ett mycket snabbare tempo än tidigare på morronen. Vi far efter Jess in i en liten gammal, gul skolbuss när vi kommer in säger busschauffören med en ganska sur röst.

- Jag ska inte behöva vänta längre än 10 sekunder!

Vi ser Mebell Jess lilla syster hon sitter på ett säte långt fram mitt emot henne sitter hennes vän Alexandra, 5 stora stöddiga tjejer sitter längst bak i bussen, dom håller på att kasta runt en annan tjejs lunch. Jess tittar på dom som om det är normalt att dom håller på så där. Rätt som det är flyger mackan i luften och hamnar på Jess ena axel, han tar av den, kastar ner den på golvet och sätter sig längst in på sätet vid fönstret och börjar teckna i sitt block.

                                                       På kvällen

-Släck nu Jess!

Jess släpper motvilligt hans ritningar och konstnärliga kunskaper och släcker ficklampan han faller direkt in i en underbar dröm. Hans minnen och fantasi börjar flöda av sig själv. Dom utspelar sig själv som magi blandas minnen och fantasi tillsammans och utspelar sig på rad efter varann.

En underbar dag förändrades den 10- åriga Jess liv när en flicka i samma ålder vid namn Leslie flyttar in i grannhuset. Hon var också utstött och annorlunda precis som Jess. Tillsammans skapade de ett eget fantasiland. I en trädkoja på andra sidan ån och det enda sätet att ta sig dit är att svinga sig i ett mandiskt rep. Med hjälp av varandra och tanken på vad dom kan göra i fantasilandet går skolan mycket enklare, bättre och blir mycket roligare för de vet att Terabithia alltid finns där. Varje dag efter skolan när dom har kommit hem med bussen kastar Leslie in sin rycksäck till sig och Jess ger sin till Mebell. Sen börjar dom springa till repet och mot Terabithia. Dom kämpar, sliter och släpar med virke, verktyg, kakburkar, färg och papper till Terabithia för att kunna bygga det bättre och mysigare.

               En fredags eftermiddag när dom är på väg hem från Terabithia

-Ska vi gå hit imorron                                                                                                                               -Kan inte måste hjälpa till hemma                                                                                                               -På söndag då                                                                                                                                      -Då är det kyrka                                                                                                                                          -Får jag följa med                                                                                                                                         -Du skojar ??                                                                                                                                        -Nej jag vill faktiskt                                                                                                                                     -Tjejer får inte ha byxor                                                                                                                                 -Men jag har faktiskt klänningar                                                                                                                     -Du i klänning! Det vill man se

Efter kyrkbesöket när dom kommer ut på kyrkogården hör dom kyrkklockorna ringa och Leslie kommer på vad dom saknar i Terabithia.

- Kyrkklockor måste vi ha i Terabithia

På vägen hem sitter Jess, Mebell och Leslie på bilens flak och känner hur vinden och den fina naturen susar förbi, plötsligt säger Leslie.

-Jesus och det där, det är ganska intressant                                                                                                        -Dom spikade han i händerna och det tycker jag är läskigt                                                                         -Ni tvingas att tro så ni hatar det, jag är inte tvungen att tro så jag ser skönheten                                         -Man måste tro på bibeln Leslie                                                                                                                  -Varför det ??                                                                                                                                                         -Om man inte tror på bibeln hamnar man i helvetet när man dör                                                                      -Men Mebell vart har du hört det                                                                                                                -Visst är det så Jess, visst hamnar man i helvetet om man inte tror på bibeln                                          -Jag tror det ??                                                                                                                                              -Men det tror inte jag, jag tror inte Gud går och fördömer folk hit och dit, han har nog med att sköta allt det här

Säger Leslie och stärker ut händerna i luften och njuter av vinden som susar förbi med alla härliga dofter från naturen.

                                              

 

                                                 På torsdagskväll

-Jess!                                                                                                                                                                           Jess släpper pennan och går ner till sin pappa som ropar. Han står på en stege och håller på laga nånting upp i taket.

-Gör mig en tjänst, hämta borren i växthuset!

Säger han och räcker Jess nyckelknippan.  När Jess har hämtat borren i växthuset ser han Mebell sitta vid sina lilla blommor som är på väg att vissna.

-Har du inte lyckas döda dom än?                                                                                                                             -Du är inge kul…                                                                                                                                                                     -Ska du inte ta ut dom i solen?                                                                                                                                         

-Jess, Jess vakna. Vart är nycklarna?                         

Jess börjar leta i sina byxbakfickor och inser att nycklarna inte är där.          

-Tänk, det är nycklarna till affären, till kassan och till allt och om jag måste byta alla lås, ja det går på 4-5 tusen med avdrag på lön.                                                                                                         -Jag ska hitta dom!                                                                                                                                          -Men säg som det är då, rita lite pengar till mig, gör nån nytta och rita lite pengar                      -Jag ska hitta dom!                                                                                              

                                           En stund senare på bussen

-Oj du ser tröt ut, vad har hänt med dig?                                                                                                                                           -Jag har haft bort min pappas nycklar

Leslie ser att Mebell sänker sig i sättet fram för när hon hör det.                                                                                   -Mebell                                                                                                                                                              -Lova att inte bli arg                                                                                                                             -Va?                                                                                                                                                                 -Jo, Jess jag vet vart hans nycklar är, du vet dom där klockorna vi ville göra, det skulle bli en överraskning och Mebell ville hjälpa till.                                                                                                          -Och du lät henne                                                                                                                                            -Mebell varför sa du att dom låg på marken?                                                                                                          -Dom gjorde ju det                                                                                                                                              -Ja på marken i växthuset, är du galen, pappa är jättearg på mig nu                                                                       -Jag skulle  berätta det                                                                                                                                                     -Så du vet vart dom är?

När dom stiger av bussen efter skolan ger Jess sin ryggsäck till Mebell

-Säg till mamma att jag kommer snart                                                                                                   -Tänker du berätta att det var jag?                                                                                                                            -Ta det lugnt                                                                                             

Plötsligt ser dom mörkrets herre när dom springer genom Terabitias mystiska skogar.

-Han bevakar oss, tänk om mörkrets herre får tag i nycklarna                                                                              -Jag struntar i honom och det är pappas nycklar

Jess och Leslie börjar springa dom springer och springer tills dom märker att dom är förföljda av stor ljusbruna håriga gamar dom laddar ammunition och kasta.

-Han tar in på oss                                                                                                                          -Nej vi är snabbast i Terabitia!                     

-Så vart är dom?                                                                                                                                      -Här, öppna                                                                                                                                                    När han öppnar  Leslies lila väska så skiner ett blått starkt ljus ut genom väskan och skiner upp på nycklarna i trädet. Jess klättrar upp, sträcker sig för att nå nycklarna och plötsligt faller han. Han tappar taget och faller ner, precis innan han når marken fångas han i en jättestor hand som tillhör ett troll. När trollet släpper ner han ser både Jess och Leslie Jennys ansikte en av dom stöddiga tjejerna.

På hemvägar har det börjat regna, dyngsur ser han på Leslie och vinkar, en värdefult sund som kommer bli till ett underbart minne. Väll hemma går han förbi sin pappa vid köksbordet och släpper ner nycklarna på bordet, utan en blick eller ett ord  går han vidare till sitt rum.

                                                     Nästa morgon              

Tidigt på morronen kommer Mebell rusandes upp med en telefon i handen.

-Jess! Jess! Jag har ropat flera gånger på dig, det är din flickvän                                                 -Hon är inte min flickvän, Hallå!                                                                                                                 -Hej                                                                                                                                               -Vänta vem är det?                                                                                                                        -Jag vet att det är lördag, men det är jag din musiklärare, Jag skulle i egentligen åka på museum med mina syskon barn, men min syster ändra sig i sista minuten  och då undrar jag om…                                                                                                                                              -Mamma                                                                                                                                        -Va? Gråter babyn                                                                                                                         -Nej Mebell har henne, jo fröken vill ha med mig på museum, går det bra                                    -Mm                                                                                                                                              -Fröken jag får

När dom skulle åka, tittade han ut genom rutan på Leslies hus.                                                     -Har du glömt nåt?                                                                                                                                   -Nä då

                                                    Efter museet

När han kommer hem blir det ganska rörigt

-Hallå?!                                                                                                                                                  -Sa ju de 

Han hinner knappt komma in i vardagsrummet innan han får en varm, stor, blöt kram av sin mamma.

-Å, Var har du varit?                                                                                                                           -Men mamma jag fick ju, vad har hänt?                                                                                       - Vi trodde du var död!                                                                                                                                                                                                                            - Tyst Julia!                                                                                                                                                      -Död, vad är det som har hänt                                                                                                       -Din vän Leslie är död, hon drunknade i ån i morse, hon hade försökt svinga sig över i ett rep, repet brast och hon slog i bakhuvudet                                                                                          -Nej det går inte, det är inte ett sånt rep, det kan inte gå av                                                          -Det gick av                                                                                                                                     -Nej du ljuger! Hon är inte död!

Plötsligt sätter Jess sig upp han känner sig alldeles svettig och klibbig. Han far upp på fötterna och efter nå minut är han ute. Han springer fortare än han någon sin har gjort, när han väll stannar upp ser han med en förskräckt och förtvivlad blick att repet är av.

                                                     På måndag

Efter skolan när Jess sitter och väntar på att bussen ska åka kommer plötsligt Jenny och sätter sig bredvid honom.                                                                                                                                     -Hej                                                                                                        

Säger hon, Jess är så överaskad att han inte säger något. När han väll kliver av bussen slänger han bara ryggsäcken och börjar springa. Han ser att nån har vält ett träd över ån så att man ska kunna gå över.

-Leslie! Leslie!                                                                                                                                            

Springer han och ropar i skogen på andra sidan.           

Jess!                                                                                                                                                                     -Leslie                                                                                                                                                                               -Jess

Han springer tillbacka till ån och hör ett snyftande ljud. Men när han kommer fram ser han vem det är.               

-Men Mebell                                                                                                                                                               -Jess hjälp, jag kan inte                                                                                                                                 -Vänta hål i dig                                                                                                                                       

-Men vad gör du här?                                                                                                                                           -Jag var orolig för dig                                                                                                                                  -Men sluta jag vill inte ha dig här                                                                                                                                      -Men jag vill va mad dig                                                                                                                                             -Gå hem! Det här är vårt ställe!                                                                                                                                                       Jag sa gå hem!                                                                                                                                                                  

Säger han och knuffar Mebell ner på backen. 

                                                    På kvällen

När Jess går in i sitt rum som han delar tillsammans med Mebell och Ginny den lila bäbisen, går han och sätter sig på Mebells säng kant.                                                                                                                  -Jag är ledsen att jag knuffade dig                                                                                                                   Jag saknar att du pratar med mig

                                                    På lördagen      

Tänker Jess på vad hans pappa sa och han mumlar det lite tyst.                                                                          -                                                                                                                                                                              

Sen kommer han på det, han springer till Leslies hus och ser precis flyttbilen åka i väg. Han springer efter bilen ett tag tills Leslies pappa ser Jess i backspegeln han stannar.                                             -Förlåt jag såg dig inte                                                                                                                                              -Kan jag ta bräderna vid ert hus?                                                                                                                              -Ja visst, ta vad du vill  

En stynd senare på eftermiddagen kommer Jess in till Mebell som sitter och leker med sina barbie dockor som hon fick av Leslie.                                                                                                          -Vi leker för oss själva                                                                                                                                           -Okej, men jag vet en jättebra plats att leka på, men du får lova att inte berätta det för någon inte för Jonna inte för Julia eller för Ginny                                                                                                          -Ginny hon är ju bara en bäbis                                                                                                                              -Just det, så hon kan ju inte bli prinsessa                                                                                                                          -Prinsessa, vem bli prinsessa            

Jess och Mebell kommer fram till ån och där det nu inte är nåt rep eller träd utom en underbar bro med räke och allt.                                                                                                                                              -Har du byggt den här bron                                                                                                                                  -Japp

Svarar Jess och tar fram en lite trä tiara som han har gjort, han säter den på Mebells hudvud. Och säger… -Skogen är ur gammal och full med massa magiskating.                                                                     -Kan det finnas lilla blommor?                                                                                                                                           -Det kan finnas precis vad du vill                                                                                                                                 -Och ett slott med torn, har det nån kung? Är du kungen?                                                                              -Om du är Prinsessan

 

Mischa

                                                                                    

                                                           

 

 

 

 

 

 

                                                                          

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar